Tuesday February 2, 2016 Public Forum on the 2nd State of the Carbon Cycle Report (SOCCR-2)

Venue (Plenary): NOAA NWS Auditorium, <u>NOAA Center for Weather & Climate Prediction, 5830 University</u> <u>Research Court, College Park, MD 20740</u>

Purpose: The <u>U.S. Carbon Cycle Science Program</u> and the <u>Carbon Cycle Interagency Working Group</u> (CCIWG), under the auspices of the <u>U.S. Global Change Research Program</u> (USGCRP), are initiating an Interagency Special Report entitled the 2nd State of the Carbon Cycle Report (SOCCR-2). The SOCCR-2 report will be a scientific synthesis and assessment focusing on U.S. and North American carbon cycle processes, stocks, and flows in the context of and interactions with global scale budgets and climate change impacts in managed and unmanaged systems. This public forum will present an opportunity for interested parties and stakeholders to provide individual input on proposed SOCCR-2 themes. An overview of the motivation, scope, themes and organization of SOCCR-2, followed by topical breakout sessions aligned with the proposed notional themes of SOCCR-2 will be part of this program. Plenary talks will include reflections from scientists on advances in U.S. and North American carbon cycle science since the first SOCCR (2007).

Afternoon break-outs groups will meet in the NWS auditorium and, if needed, in the nearby ESSIC JGCRI venue (Joint Global Change Research Institute (JGCRI), 5825 University Research Court, Suite 3500, College Park, MD 20740) across the street from the auditorium. Lunch - A web link to order self-paid lunch from the nearby NOAA café will be provided to all forum registrants closer to the forum date.

All participants must pre-register via <u>https://carboncyclescience.us/news/register-february-2-2016-public-</u> forum-2nd-state-carbon-cycle-report

Agenda

8:30 am - Coffee, light continental breakfast - No food or drinks allowed inside auditorium. - 30 min

9 am - Public Forum begins.

9 am - Welcome, Introduction, CCIWG and U.S. Carbon Program intro - Gyami Shrestha (US Carbon Cycle Science Program/CCIWG/USGCRP) and CCIWG co-chairs Nancy Cavallaro (USDA) and Dan Stover (DOE)

9:15 am - Welcoming remarks - Ben DeAngelo (USGCRP/OSTP) - 5 min

9:20 am - USGCRP/NCA/Sustained Assessment - Emily Cloyd (NCA/USGCRP) - 15 min

9:35 am - SOCCR-2 - Background - Nancy Cavallaro (USDA NIFA, CCIWG) - 10 min

9:45 am - SOCCR-2 draft outline overview - Melanie Mayes (ORNL)/Rich Birdsey (USDA FS)/ /Ray Najjar (PSU) /Sasha Reed (USGS) - 15 min

10 am - GCIS in SOCCR-2 - Justin Goldstein (USGCRP) - 15 min

10:15 - Q & A – 20 min

10:35 am - Break - 15 min - coffee and light snacks - No food or drinks allowed inside auditorium.

10:50 am - Major outcomes and lessons learned from 1st SOCCR (2007) - Rich Birdsey (USDA FS) - 10 min

What have we learned/accomplished since SOCCR-1 (2007): Example highlights

11:00 am - Land, forests - Rich Birdsey (USDA FS) 10 min

11:10 am - Soils - Melanie Mayes (ORNL) - 10 min

11:20 am - Coasts and wetlands - Pat Megonigal (Smithsonian Institute) - 10 min

11:30 am - Atmospheric - Andy Jacobson/John Miller (NOAA GMD) - 10 min

11:40 am - North American Carbon Cycle - Ken Davis (PSU) - 10 min

11:50 am - Inventories - Marci Baranski (USDA) - 10 min

12:00 pm - Integrating inventory- and process- based approaches - Dan Hayes (U Maine) - 10 min

12:10 pm - Carbon Decision Support Advances and Challenges – Riley Duren (NASA JPL) – 10 min

12:20 pm - Discussions – 25 min

12:45 pm - Lunch on your own ordered from NOAA Café nearby - web link to order self-paid food from the NOAA deli <u>https://kloudcafe.wufoo.com/forms/soccr2/</u>. <u>We have been urged to pre-order lunch in advance for fast delivery</u>. **No food or drinks allowed inside auditorium.**

2 pm - 2:20 pm - Plenary discussions in auditorium - 20 min

2:30 pm – 3:30 pm - Breakouts by draft chapter or themes* (flexible plenary discussions in case of low attendance). Use NOAA NWS auditorium and JGCRI breakout rooms** if needed. – 60 min

3:30 pm - Coffee at NOAA NWS. No food/drinks allowed in the auditorium. - 20 min

3:50 pm - Summary and discussions - Melanie Mayes, Rich Birdsey, break-out or discussion leads - 40 min

4:30 pm - Thanks, next steps - CCIWG co-chairs (Nancy Cavallaro, Dan Stover), Gyami Shrestha

5 pm - Adjourn

Other info: Participants should be able to park in the NCWCP parking lot. Note that a Government-issued ID may be required (government badge, passport, driving license). Please mention that you are attending the SOCCR-2 Public Forum at the NOAA auditorium. However, employees of the building use that parking lot on a daily basis so it may fill up or be restricted. If the NCWCP parking lot is full, please use the spill-over parking across the street in the JGCRI ESSIC parking lot. The attendant will provide directions. ** For the afternoon break-outs, the NOAA NWS auditorium and the following rooms in the ESSIC Joint Global Change Research Institute (JGCRI), 5825 University Research Court, Suite 3500, College Park, MD 20740 can be utilized:

- JGCRI's Large 3rd floor conference room, booked from 12 PM - 4 PM; which holds 20 - 25 ppl.

- JGCRI's Medium 1st floor conference room, booked from 1 PM 4 PM which holds 8-10 ppl.
- JGCRI's Small 3rd floor conference room, booked from 1 pm 4 PM; which holds 6 ppl.

* **SOCCR-2** <u>Proposed Focus Areas and Table of Contents</u> (Notional preliminary outline for deliberation and further enhancement only. The current number of chapters could be expanded up to a limit of 15 chapters by the writing team, based on feedback and needs.)

Current status and near-term projections for each topic will be included. If and where possible, modeling and multi-model syntheses of the carbon cycle will be included. As appropriate, each chapter will address crosscutting themes such as: land use change, fluxes, feedbacks, historical context, indicators and trends, societal impacts, North American and global scales, carbon management, impacts of decisions, and research needs.

Preface - The Preface will explain the importance of the carbon cycle to climate, the scope and rationale for SOCCR-2, and key developments since SOCCR-1.

Notional Chapter 1: Global carbon cycle overview – Chapter 1 will contain an overview of major elements of the coupled global carbon cycle (i.e., carbon dioxide and methane) as well as discuss key interactions with climate forcing and feedback components from a global perspective.

Notional Chapter 2: Carbon cycle at scales – Chapter 2 will provide an assessment of the North American carbon cycle (scaled down from the global system in chapter 1), including updated regional, and local perspectives on key carbon stocks and flows

Notional Chapter 3: Carbon in natural and anthropogenic systems—major stocks, flows, uncertainties, broader social drivers, carbon decisions – Chapter 3 will provide an assessment of key carbon stocks (e.g., soils, aquatic systems, vegetation, urban, livestock, oceans, etc.) and the flows within and between these pools, including key uncertainties and social drivers. **Example Focus Areas** that may be incorporated in the above include urban carbon, Arctic carbon, livestock and wildlife.

Notional Chapter 4: Interactions/disturbance: impacts to the carbon cycle – Chapter 4 will focus on the role of disturbances, such as fire, ocean acidification, pathogens, land use change, etc. on the carbon cycle.

Notional Chapter 5: Carbon cycle information, management practices, tools and needs at various scales – Chapter 5 will assess the role of recent carbon management practices and highlight the current state of carbon data management, monitoring systems, tools, and carbon relevant modeling scenarios.

Notional Chapter 6: Synthesis, conclusions, gaps in knowledge, and (near) future outlook – Chapter 6 will provide an overarching synthesis of the current state of the carbon cycle while identifying key knowledge gaps/opportunities and a near-term outlook on the North American Carbon cycle.